Alegerea constructorului

Alegerea constructorului pentru casă

Cu siguranță ai citit articole care te îndeamnă să vorbești cu prietenii și cunoștințele tale care și-au construit recent o casă. Ei ar putea, într-adevăr, să-ți recomande un constructor.

De asemenea, poți să-i ceri constructorului să-ți arate șantiere în curs și case deja construite, să ceri să vorbești cu proprietarii.

Ei bine, știi că oamenii arareori sunt dispuși să-și admită greșelile! De multe ori ei caută confirmarea faptului că nu au greșit, sugerând aceeași soluție pe care ei au ales-o și celorlalți.

Cum se face selecția constructorului?

Simplu, pornind de la ceea ce vrei să construiești.

Dar cum „o casă de 157,50 m²” este ceva mult prea vag, trebuie să pornești de la proiectul casei, mai exact de la proiectul tehnic. Acesta descrie în amănunt cum va trebui construită casa.

Proiectul tehnic conține listele de cantități de materiale, pentru fiecare specialitate: arhitectură, rezistență și instalații.

Știind cantitățile de materiale, putem afla cât costă ele, cât costă să le transporți și să le pui în operă. Cu aceste informații, un constructor bun îți poate da o ofertă pe care cu siguranță o și poate onora.

Ofertele constructorilor îți vor veni așadar ca o listă de materiale conținând prețurile per metru cub, pătrat sau liniar, uneori pe kilogram, pentru fiecare material important din viitoarea ta casă, inclusiv pentru cele mărunte. Mai mult, se poate stabili și un procent pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.

Ofertele le primești invitând constructorii la o selecție de ofertă sau chiar o licitație.

Da, arhitectul tău poate să-ți organizeze o astfel de operațiune.

Negocierea unui contract de execuție

Da, cu primii doi constructori clasați, poți negocia! Discuțiile însă arareori ajung la 10% din valoarea ofertată. Va trebui însă să negociezi cu atenție:
– termenele de execuție
– modalitățile și termenele de plată
– avansurile plătite
– garanțiile de bună execuție
– modul de recepție al lucrărilor
– ce materiale de construcții vei alege sau achiziționa tu personal
– ce subcontractori are
– responsabilitățile legate de pază, protecția muncii, branșamente provizorii de electricitate
– evacuarea deșeurilor

Dacă alegi să-ți angajezi separat firme pentru instalații, de exemplu, este foarte indicat ca acestea, cu prețurile negociate de tine, separat, să fie totuși subcontractate de antreprenorul general. De ce? Pentru că așa vei ști că ei se vor coordona și nu vor apărea întârzieri sau costuri suplimentare legate de coordonarea defectuoasă dintre aceștia.

Verificarea constructorului ales

Acum este momentul să vezi ce a mai construit, cum arată șantierele sale șamd.

Dacă discuți cu proprietarii acelor case, poți întreba dacă eventualele sume plătite peste valorile convenite inițial cu constructorului i se datorează acestuia, sau clientului, care a ales anumite materiale de construcții mai scumpe, sau a făcut unele modifică