Autorizația de construire este singurul document care permite construirea unei case sau a unei vile. De fapt, a oricărei construcții, înțelegând aici și modificarea unei construcții existente.
Autorizația de construire se emite, în cazul proiectelor de case sau vile, de către primăria locală.
Autorizația de construire nu se poate lua retroactiv!
Executarea lucrărilor de construcții fără autorizația de construire duce la amenzi foarte mari și în cazuri extreme, la demolarea (pe cheltuiala proprie a proprietarului), a clădirilor astfel executate. În prezent nu există nici un mod de a obține retroactiv o autorizație, singura posibilitate fiind o acțiune în instanță.
Există situații când funcționarii primăriilor din mediul rural încurajează verbal proprietarii să se apuce de lucrările de construcții fără a avea autorizație, urmând ca ulterior să ”rezolve și cu autorizația”. Trebuie spus că deși aceasta se mai poate totuși face, cu condiția respectării proiectului tehnic al casei (proiectul ar trebui să existe, oricum!) și primăriile sunt controlate de inspectoratele județene de stat în construcții. Aceștia verifică tocmai dacă noile șantiere pe care le văd prin comună au sau nu o autorizație de construire legal emisă.
Inspectorii ISC amendează în acest caz atât proprietarul casei, constructorul, cât și primăria deoarece obligația acesteia este de a verifica în teren legalitatea oricărei construcții.
Intrarea în legalitate este o formulă care era valabilă în urmă cu mai mulți ani: construcțiile ilegale erau expertizate tehnic (pentru a se verifica siguranța structurală) și dacă se înscriau în prevederile regulamentului de urbanism, primăria putea emite o autorizație de construire retroactiv.
Fără a avea autorizația de construire o clădire nu poate fi intabulată, nu i se poate face cadastru și nu poate fi înscrisă pe rol. Folosirea unei clădiri neintabulate și neînscrise pe rolul fiscal va fi foarte probabil asimilată evaziunii fiscale!
Autorizația de construire nu se poate obține fără proiect!
Gestul plin de exasperare pe care îl face personajul din imaginea de mai sus este des întâlnit când, din neștiință sau intenționat, cineva construiește fără autorizații. De obicei aceste persoane construiesc și fără un proiect. Trebuie spus că o casă fără proiect este o casă nesigură și cel mai adesea și periculoasă!
Chiar și funcționarii de care vorbeam mai sus nu se referă la libertatea cuiva de a construi fără proiect, ci despre a închide ochii la începerea lucrărilor înainte de a fi emisă autorizația (de obicei să fie măcar cererea de autorizație depusă sau certificatul de urbanism luat și procedurile de obținere a autorizației să fie începute). Nici un arhitect, în condițiile legii, nu poate face un proiect după ce casa a fost ridicată! În primul rând, că rolul proiectelor de construcții este acela de a fi executate lucrările de construcții după proiect, nu proiectul după construcție! Trebuie înțeles că proiectul nu este doar un vraf de hârtii, ci o documentație esențială pentru realizarea oricărei construcții.
Deși pare complicat, procesul obținerii unei autorizații de construire este foarte limpede legiferat și sub îndrumarea arhitectului ar trebui să nu aveți nici un fel de probleme (sau, oricum, acestea să fie minime!).