Boli la răsaduri de roșii: Cum să le identifici și ce tratamente trebuie să faci

Răsadurile de roșii sunt vulnerabile la o varietate de boli, care pot afecta creșterea și dezvoltarea plantelor. Este important știi cum identifici aceste boli și ce tratamente trebuie aplici pentru a le combate. În acest articol, vom explora cele mai comune boli la răsaduri de roșii și vom oferi sfaturi practice privind prevenirea și tratarea acestora.

Cum previi apariția bolilor

Pentru a preveni apariția bolilor la răsadurile de roșii, este crucial iei măsuri de precauție corespunzătoare. Iată câteva sfaturi practice pentru a evita infecțiile:

  1. Dezinfectarea semințelor: Semințele de roșii pot fi dezinfectate înainte de plantare într-o soluție de permanganat de potasiu. Această procedura ajută la eliminarea bacteriilor și ciupercilor care pot afecta răsadurile.
  2. Folosirea unui substrat de calitate: Este recomandat utilizezi un substrat gata preparat, care a fost dezinfectat în prealabil. Evita folosirea pământului din ghivecele de flori sau direct din grădina, deoarece acesta poate conține agenți patogeni.
  3. Evitarea fluctuațiilor de temperatura: Răsadurile de roșii trebuie protejate împotriva fluctuațiilor bruște de temperatura. Asigura-te acestea sunt expuse la o temperatura constanța, evitând curenții de aer sau temperaturile extreme.
  4. Evitarea fertilizării excesive cu azot: Fertilizarea excesivă cu azot poate slabi plantele și le face mai susceptibile la boli. Asigurate aplici un fertilizator echilibrat, care ofere plantei toate nutrienții necesari.
  5. Menținerea unei umidități adecvate: Umiditatea excesivă poate favoriza dezvoltarea unor boli, cum ar fi putregaiul rădăcinilor. Asigurate solul este bine drenat și udarea se face în mod corespunzător.

Boli comune la răsaduri de roșii și tratamente

Căderea plăntuțelor

Căderea plăntuțelor este o boală comună la răsadurile de roșii, cauzată de ciupercă Pythium ultimum. Această afectează partea inferioară a tulpinii, ducând la căderea răsadurilor. Simptomele includ pete de culoare închisă pe tulpini și pete galbene pe frunze. Pentru a preveni această boală, poți aplică tratamente cu Merpan, Previcur Energy, Beltanol sau Proplant.

Mana tomatelor

Mâna tomatelor este o altă boală frecvența la răsadurile de roșii, cauzată de ciupercă Phytophthora infestans. Această afectează rădăcinile și provoacă apariția unor pete de culoare verde spre galben pe frunze. Tratamentele recomandate pentru mâna tomatelor includ Cabrio Top sau Acrobat MZ 69 WG. Pentru a preveni apariția bolii, este important asiguri o bună aerisire a solariului și menții o temperatura constanța de peste 20 de grade Celsius.

Fuzarioză

Fuzarioză este o boală cauzată de ciupercă Fusarium oxysporium, care afectează atât frunzele, cât și sistemul vascular al răsadurilor de roșii. Simptomele includ frunze galbene și o dezvoltare încetinită a plantelor. Pentru a preveni apariția bolii, asigurate folosești un substrat de calitate și evita udarea excesivă. Tratamentele recomandate pentru fuzarioză includ Topsin M70, Dithane M-45 sau Mirage F-0.5%.

Patarea albă la tomate

Patarea albă la tomate este o boală cauzată de ciupercă Septoria lycopersici, care provoacă apariția unor pete de culoare maro pe frunze și tulpini. Pentru a preveni această boală, evita umiditatea ridicată, apă în exces și temperaturile ridicate. Tratamentele recomandate pentru patarea albă includ Cabrio Top sau Polyfram DF.

Putregaiul cenușiu și putregaiul rădăcinilor

Putregaiul cenușiu este o boală cauzată de ciupercă Botrytis cinerea, care provoacă apariția unor pete de culoare verde-gălbuie pe frunze, acoperite de un puf de culoare cenușie. Putregaiul rădăcinilor afectează sistemul radicular al plantelor, ducând la o creștere slabă. Pentru a preveni aceste boli, poți aplică tratamente cu Ortiva Top, Teldor 500 SC sau Switch 62.5 WG.

Prevenirea și tratarea bolilor la răsadurile de roșii sunt aspecte cruciale pentru obținerea unor plante sănătoase și viguroase. Prin urmarea unor măsuri de precauție adecvate și prin aplicarea tratamentelor potrivite, poți asigura o creștere și dezvoltare optimă a răsadurilor. Asigurate respecți sfaturile de mai sus și monitorizezi atent sănătatea plantelor tale. Cu puțină atenție și îngrijire, vei putea bucură de o recolta bogată de roșii gustoase.