materiale mobila la comanda

Ce material este mai bun pentru mobilă

Ce materiale sa alegi pentru mobilă?

La fel ca orice alt obiect achiziționat, înainte de a lua decizia de a cumpără mobilă trebuie luați în considerare mai mulți factori care sunt deseori subestimați. Din experiența noastră, vă putem spune că ni s-a întâmplat să evaluăm mobilă, piese de design și accesorii, care aparent au avut același rezultat estetic, dar prețuri complet diferite.

Într-adevăr, unele piese de mobilier erau identice cu altele, dar diferența era acolo și era în materialele de bază, în finisarea detaliilor și în accesorii.

Din acest motiv vreau astăzi să vă învăț câteva trucuri pentru a înțelege mai bine descrierea accesoriilor de mobilier pe care le puteți găsi acum, chiar și pe cel mai populare site-uri de profil, astfel încât să puteți evalua cu mai multă conștientizare, devizele și/sau prețurile din sectorul mobilei.

Din ce material este realizată mobila pe care am achiziționat-o?

Mai jos am atașat exemple pentru a vă spune din ce este alcătuită structura unei piese de mobilă, fie că este o comodă, sau un dressing, nu contează.

80% dintr-o piesă de mobilier poate fi construită alternativ în:

– Lemn solid;

– Lambriu cu formică;

– Placaj furniruit;

– Glulam;

– PAL;

– Melamina din lemn / Melamina din lemn cu conținut scăzut de formaldehidă;

Ordinea listei nu este în întregime aleatorie, pentru că am decis să le enumerez după gama de prețuri de la cele mai scumpe.

Lemn solid

Lemnul masiv este definit că porțiunea de lemn obținută din trunchiul copacului, în special din duramen, adică partea interioară și mai densă a copacului (adică cel mai puțin tânăr) și nu cea exterioară, scoarța, din pe care cheresteaua pentru fabricarea mobilei sau furnir.

Lemnul masiv este realizat omogen pe toată grosimea sa, din lemn prelucrat pentru a reduce mișcările naturale datorate dilatării și contractării, cauzate de schimbarea bruscă a temperaturii.

Este cel mai scump și performant și mai ales din punct de vedere estetic, deoarece păstrează toate calitățile lemnului natural, culoare și rezistență.

Lambriu

Lambriu

Lambriul este un panou compus în interior dintr-un miez, așa cum însuși termenul implică, cu fâșii, în general de plop sau brad, lipite între ele pentru a formă o singură placă, acoperită pe două lături cu un strat de plastic laminat sau de formică. Scândurile sunt supuse asezonării naturale și unui ciclu de uscare artificială, reducând umiditatea la minimum și eliminând reziduurile de tensiune ale fibrei de lemn. Procedând astfel, panoul își păstrează elasticitatea intactă. Alte caracteristici sunt rezistență mare la contactul cu apă, rezistență și nedeformabilitatea, asigurând stabilitatea acesteia în timp. Este un produs ușor de lucrat care poate fi de diferite grosimi, dimensiuni programabile la cerere și acoperit în diferite moduri furniruite, laminate, lăcuite.

Plăci furniruite

Tehnic este realizat cu același sistem că și placă cu formica, cu singură diferența că stratul exterior este acoperit cu esențe de lemn natural, care pot fi prețioase precum nuc, măslin, lemn de trandafir, mahon sau cu lemn, realizate ad-hoc la creați efecte optice și estetice de mare randament, cum ar fi cele utilizate pentru proiectul creat pentru Upper Rooms.

Această tehnică foarte veche a fost introdusă în Renaștere și a fost îmbunătățită de-a lungul anilor odată cu introducerea mașinilor. Furnirul este un material rezistent, funcțional și frumos din punct de vedere estetic, de fapt nu are nimic de invidiat lemnului masiv, într-adevăr, în unele privințe este și mai bun. De fapt, placă furniruită este mai ușoară decât lemnul masiv și vă permite să creați mobilier cu același efect estetic că și lemnul masiv.

Glulam

Glulam

Glulam-ul este un material structural foarte solid și rezistent produs prin lipirea plăcilor de lemn, mai ales în esență de plop și molid. Este un material compozit, realizat în esență din lemn natural, al cărui menține calitățile, dar în același timp este un produs industrial inovator care, printr-un proces tehnologic de lipire prin presiune, reduce și învinge defectele lemnului masiv.

pal

PAL

PAL este denumirea folosită în mod obișnuit pentru a indică panourile din fibre de lemn compuse din așchii rezultate din deșeurile de prelucrare normală a lemnului. Așchii sunt amestecați cu materiale de legare și apoi presați pentru a produce panourile; panourile obținute pot fi de diferite tipuri în funcție de tipul de cip. În plus, la cleiuri pot fi adăugați agenți hidrofobi, fungicide, ignifugă etc. Același nume poate indică, de asemenea, materialul lemnos de bază, adică aglomeratul de așchii folosit la producerea acestor panouri.

Există diferite tipuri și benzi de PAL din cele de 16 mm mai puțin performanțe folosite în mobilierul economic, placate cu hârtie melaminată; până la PAL din gama „înaltă” de grosime 18 mm placată cu formica, care are un randament mai mare, dar nu la aceleași niveluri că și placă cu formica.

Melamina din lemn

Melamina din lemn

Melamina din lemn cu conținut scăzut de formaldehidă. Melamina din lemn este un panou din PAL acoperit cu hârtie melaminică, care este un material sintetic format din foi de hârtie foarte subțire, zecimi de mm impregnate cu rășină melaminică. Utilizarea acestei hârtie înseamnă că panoul cu fața este adesea numit și panou melaminat. Panoul poate fi alcătuit nu numai din PAL (chiar și din lemn reciclat), ci și din plăci dure, placaj, lemn turnat, OSB sau MDF. Este considerat un produs destul de ieftin; totuși, dezvoltarea unor hărții din ce în ce mai realiste, combinată cu calități remarcabile de duritate și rezistență la zgârieturi și solvenți de suprafață, fac că acest produs să fie utilizat pe scară largă în lumea mobilei.

Formaldehidă se folosește că vopsea adezivă pentru PAL, melaminat sau panouri din fibre de densitate medie, este conținută în panourile fonoabsorbante ale tavanelor false, în pereții despărțitori ai birourilor open-space și în alte materiale folosite mai ales în mobilier.

Până la urmă, prețul unei piese de mobilier, sau al unui mediu depinde în mare măsură, dar nu numai de alegerea materiei prime, din care derivă și alte procese, precum vopsirea în cazul lemnului masiv, lamelar sau furnir cu lemn.

O altă componentă importantă sunt accesoriile, mai mult sau mai puțîn tehnologice și inovatoare, despre care voi vorbi în altă parte.