Centrala termică face parte din echipamentul sau sistemul pe care fiecare locuință trebuie să o dețină, astfel ca să beneficieze de un confort, mai ales în timpul sezonului rece, dar nu numai. Aceasta este centrul sistemului de încălzire. Fără centrală nu ai beneficia de încălzire pe timpul iernii sau de apă caldă.
Însă, chiar dacă centrala ta termică este în cele mai bune condiții, aceasta tot poate întâmpina anumite ups and downs care să producă o defecțiune a acesteia. Prin apariția acestor defecțiuni, siguranța ta este în pericol, iar eficiența acesteia scade semnificativ.
Articolul este construit în scopul de a te informa cu privință la cele mai comune defecțiuni care apar la centralele termice și cum acestea pot fi prevenite. Însă, dacă întâmpini o problemă din cele existente în acest articol, asigură-te că un expert în domeniu va verifica centrala pentru a se asigura că nu este ceva grav.
Prin apariția defecțiunilor la o centrală termică apar problemele, precum componentele electronice sunt afectate, se adună reziduuri, uzura pieselor sau anumite probleme care implică combustibilul.
Fiecare defecțiune apare dintr-o anumită cauză, așa că în acest articol vei citi lucrurile care să nu le mai faci pentru a nu produce mai multe defecțiuni centralei tale.
Generalități în legătură cu centrala termică
Centrala termică este o componentă importantă pentru sistemul centralizat de încălzire. Însă, în România centralele termice au ajuns la popularitatea pe care o au în prezent datorită faptului că majoritatea cetățenilor au renunțat la sistemele de încălzire centralizate.
Centralele sunt mult mai precise și mai complexe din punct de vedere al eficacității. Acestea se ocupă cu împărtășirea unor detalii tehnice cu tine, precum să deții controlul unui consum economic, indiferent de tipul combustibilului pe care centrala îl folosește, și reușind să beneficiezi de cantitatea dorită de apă caldă și de căldură în locuința ta.
Există mai multe tipuri de centrale. Deși cea mai cunoscută este cea pe bază de gaz, mai există și centrale care funcționează pe curent electric, pe lemn sau cu alte tipuri de combustibili. Diversitatea centralelor este una destul de mare pentru a exista centrale pe placul tuturor.
Însă, tot cea mai cunoscută și utilizată centrală este cea pe gaz, și ea mai este numită și microcentrală sau centrala micro. După spusele directivelor europene, centralele termice pe bază de gaz care sunt puse la vânzare sunt doar acelea într-o stare de condensație.
Acest proces de condensare reprezintă vaporii de apa care se transformă din aer într-o stare lichidă. Iar, prin apariția condensării, căldura pierdută se recuperează, iar performanța centralei termice este una mult mai bună per total, decât a centralei tradiționale și clasice pe care tu o cunoști.
Însă, o problemă a centralei termice pe gaz este verificarea și întreținerea acesteia care sunt esențiale să se facă periodic. Însă, în mare parte, proprietarii de astfel de centrale uită sau neglijează aceste aspecte, astfel centrala stricându-se și uzura începând să apară.
Pentru prevenirea acestor lucruri și pentru a te bucura de o centrală termică pentru un timp îndelungat, fără a întâmpina probleme minore sau chiar majore, revizia este esențială. Aceasta îi salvează viața centralei tale și performanța acesteia.
Pe lângă aceste aspecte, accidentările nu sunt excluse. Dacă o parte din centrală are urme de uzură vizibile acestea pot să te rănească sau mai rău, dacă există anumite componente care se uzează sau deteriorează, acestea pot produce o problemă gravă care să producă un accident.
Așa că, nu mai trata cu indiferență revizia periodică care trebuie să fie făcută exclusiv de către un profesionist în domeniu. Acesta nu doar că îți va salva centrala, dar îți va salva și ție viața și costurile vor fi mult mai mici pentru o revizie, decât pentru schimbarea unor componente deteriorate.
Care sunt cauzele cele mai comune ale defecțiunilor
Indiferent de regiunea sau zona în care locuiești, fie că ești la sat sau la oraș, centrala termică se poate monta, fără vreo problemă la rețeaua de gaze. Pentru siguranța centralei și a ta, reviziile au devenit obligatorii. Astfel că, oamenii au luat mai în serios acest aspect, însă nu toți. Chiar și în ziua de azi, există oameni care nu își fac reviziile la centrală periodic și se expun niște riscuri uriașe.
Centrala pe gaz este una mult mai complexă decât pare, astfel că ai nevoie de un expert care să facă aceste revizii. De asemenea, nu te gândi că reviziile se fac înainte de termenul limită. Acestea se fac și în momentele de defecțiuni, iar aceste defecțiuni apar, de obicei din cauza unei întrețineri proaste a centralei.
Cauza cea mai des întâlnită de defecțiune este vechimea centralei. Restul defecțiunilor care pot apărea, apar din cauza montării necorespunzătoare a centralei. În momentul cumpărării unei centrale, ai garanția că aceasta va funcționa pentru o perioadă îndelungată de timp. Însă, firesc fiind, după câțiva ani buni în care aceasta a funcționat fără defecțiuni, uzura își va spune cuvântul și se va face simțită.
După funcționarea centralei timp de 15 ani, componentele acesteia nu mai funcționează corespunzător, iar schimbarea acestora cu unele noi nouțe este extrem de costisitor. Astfel că, în momentele respective centrala este schimbată cu una nouă, care are inovații de actualitate.
Centralele îmbătrânesc și îți arată unele semne, precum gustul sau mirosul metalic al apei, apariția ruginii sau că plătești în plus la factura de întreținere. Apelează la un specialist pentru a afla ce pas trebuie să faci în continuare.
O altă cauză a defecțiunilor este din cauza reviziilor care lipsesc. Prin lipsa reviziilor, nu ai idee de ce componente sunt uzate sau deteriorate, poate nu cunoști semnele de îmbătrânire a centralei, iar neavând contact cu un specialist care să te informeze în acest caz, nu ai habar că centrala ta nu mai are o durată lungă de viață.
De altfel, aceasta va utiliza mai mult combustibil, deci automat vei plăti mult mai mult pe acesta decât o făceai până în momentul respectiv. Reviziile se fac anual pentru a preveni orice accident sau defecțiune care poate apărea.
Montarea și planificarea incorectă a centralei se întâmplă în momentul în care nu ai cunoștințe în acest domeniu și nu te consulți cu un specialist în legătură cu tipul de centrală potrivit proprietății tale.
Supradimensionarea sau subdimensionarea cresc factura de combustibil și nu doar atât, dar centrala nu va face față. Fiind capacitatea acesteia prea mici pentru spațiul pe care trebuie să-l încălzească sau fiind prea mare pentru locul respectiv și consumând prea mult combustibil.
Care sunt defecțiunile centralei termice și soluțiile
O primă defecțiune care este destul de comună, sunt caloriferele care nu se încălzesc. Centrala nu poate să le încălzească în totalitate sau deloc. Pentru a-ți da seama de ce s-a defectat centrala, trebuie să știi care parte din calorifer nu o încălzește.
Dacă este partea superioară a caloriferului, și se manifestă prin răcirea acestuia în partea superioară este necesar să aerisești caloriferul. Ai nevoie de un bol pe care să-l amplasezi sub calorifer, caloriferul trebuie oprit și deschisă valva, astfel ca aerul să iasă.
Însă, dacă problema este în partea inferioară a caloriferului, apa care circulă în interiorul caloriferului s-a blocat. Astfel că, acest proces este unul mai complex decât cel de sus și este recomandat să apelezi la un specialist care să te ajute cu repararea acestei probleme, fiind vorba de rugină și sedimente care blochează circulația apei.
Dacă apare un zgomot, mai specific un șuierat la centrala termică, defecțiunea este una serioasă și începe să te gândești la ce tip de centrală ai vrea pentru viitor. Acest șuierat vine de la schimbătorul de căldură care a colectat de-a lungul anilor diferite impurități.
Defecțiunile care apar la nivelul termostatului sunt de asemenea neglijate. Acestea nu par la fel de serioase precum cele care implică direct centrală, însă nu este așa. Dacă termostatul este defect, atunci centrala va funcționa ori prea mult timp, ori prea puțin și astfel creează un disconfort în ambele situații.
Presiunea scăzută a apei poate apărea din cauza robinetului, astfel că va trebuie să-l schimbi. Însă, dacă ai făcut o aerisire a caloriferelor, aceasta a influențat mult presiunea apei. Așadar, încarcă robinetul cu apă.
Dacă centrala ta se oprește de multe ori, aceasta este o defecțiune din cauza termostatului sau a presiunii apei. Însă, asigură-te că apelezi la un expert, cât de repede posibil pentru a verifica problema.
De ce nu se oprește centrala termică din funcționare
Dacă centrala funcționează fără oprire pentru o perioadă lungă de timp, înseamnă că întâmpină o defecțiune. Sistemul de încălzire nu este la fel de bun ca la început și va trebui să existe o revizuire pentru a te asigura dacă totul este sau nu în regulă. Specific din nou, revizuirea trebuie făcută de către o persoană specializată și care are aprobare în acest domeniu.
Termostatul are scopul de a oprii centrala în momentul în care aceasta ajunge la temperatura setată. Însă, dacă termostatul este defect, acest lucru nu se va întâmpla, astfel că centrala va funcționa în continuare. În acest context, asigură-te că ești în contact cu un specialist care să verifice starea termostatului.
Plăcile de control sau elementele electrice pot fi defectate. Acestea au rolul de a gestiona ciclurile centralei de funcționare, astfel făcând-o să rămână pornită mai mult timp. Pentru ca acest aspect să fie rezolvat, înlocuiește componentele respective.
Chiar dacă apa nu circulă corespunzător în sistem, aceasta nu se oprește din funcționare. De ce? Deoarece aceasta trebuie să mențină o anumită temperatură, iar astfel funcționează fără oprire. Această problemă apare din cauza defecțiunilor pompei de circulație, conductele care au probleme sau de aerul aflat în sistem.
Rezolvarea acestei situații se face prin echilibrarea sistemului din nou sau prin verificarea acestuia. O altă cauză de ce centrala termică nu se oprește este din cauza defecțiunii sau blocării supapei de siguranță.
Funcția acesteia în interiorul sistemului este de a elimina surplusul de presiune care se află în sistem sau de a regla presiunea. Chiar dacă supapa are anumite defecțiuni și aceasta nu mai funcționează la parametrii adecvați sau chiar deloc, centrala nu se oprește. Este necesar ca centrala să mențină o presiune corespunzătoare.
Pentru a rezolva și această problemă, cheamă un specialist care să-și dea cu părerea în ceea ce privește supapa. Dacă aceasta are vreo problemă sau nu, dacă trebuie înlocuită sau dacă mai funcționează, însă trebuie să fie curățată adecvat.
Pentru ca temperatura și presiunea să rămână constantă este nevoie ca centrala să funcționeze. Aceasta funcționează, însă acest lucru se întâmplă chiar dacă la nivelul centralei există o subpresiune sau o supraîncălzire.
Oricare din aceste două aspecte sunt provocate și apar din cauza defectării sau a blocării senzorilor, a supapelor sau alte tipuri de componente ale centralei. Așadar, un specialist este necesar pentru oricare defecțiune pe care am prezentat-o mai sus. Acesta este certificat și poate să ofere un diagnostic potrivit pentru centrală și durata acesteia de viață.
Cum să previi defecțiunile
Pentru a nu avea probleme cu sistemul de încălzire este înțelept să previi defecțiunile prin urmărirea unor pași, a unor sfaturi pe care le primești de la specialiști. În acest fel, prin prevenirea unor dezastre, centrala va funcționa la puterea maxim și eficient pe parcursul timpului.
Pentru a nu întâmpina probleme majore și costisitoare de a lungul anilor, asigură-te că previi orice defecțiune care poate apărea la centrală sau la sistemul de încălzire. Centrala fiind un element important în fiecare locuință, aceasta are un cost destul de costisitor, iar piesele acesteia sunt la fel. Așadar, scapă-te de o grijă prin prevenirea problemelor.
Un sfat ar fi să menții o întreținere a acesteia corespunzătoare și regulată. Prin practicarea reviziilor, problemele nu vor mai apărea, acestea fiind evitate. Expertul îți va curăța și păstra centrala în cea mai bună formă, totodată oferindu-ți sfaturi de cum să o menții într-o stare bună.
Filtrele centralei trebuie și ele schimbate. Așadar, ele trebuie verificate periodic și când este cazul, să fie schimbate. În acest fel, circulația aerului și a apei va fi propice pentru tine și centrală. Oscilațiile importante indică defecte. Presiunea trebuie să rămână constantă pentru a nu provoca suprapresiune sau supraîncălzire. Schimbătoarele de căldură trebuie să fie și ele curățate periodic. Acestea acumulează reziduuri care în timp afectează performanța lor.
Combustibilul trebuie să fie unul calitativ în cazul în care centrala ta este pe combustibil. Dacă combustibilul nu este ceea ce trebuie, conduce la o ardere necorespunzătoare. Dacă nu ești un specialist calificat nu încerca să modifici, să repari sau să faci nimic la centrală pentru a nu te accidenta sau suprasolicita centrala.
Nu rămâne cu aceeași centrală pentru o perioadă prea lungă de timp. Apar inovații din ce în ce mai noi, actualizări și modele moderne. Asigură-te că înlocuiești centrala veche cu una nouă care să funcționeze mult mai bine, mai ales energetic.
Adună informații ajutătoare de la experți pentru a identifica sau preveni o problemă. Dacă nu, măcar să știi când este cazul de a apela la un specialist pentru o revizuire. Dacă observi că defecțiunile pe care centrala o are sunt grave, nu ezita, acționează repede și asigură-te că specialistul va verifica centrala în cel mai scurt timp posibil.