Ce este parchetul laminat?
Înainte de a pătrunde în caracteristici și detalii mai complicate, să răspundem la prima întrebare pe care o pun mulți: ce este laminatul? Ceea ce aparent pare că un simplu lemn ascunde, de fapt, o compoziție mai articulată. Pardoselile laminate sunt acum una dintre cele mai frecvente alegeri atunci când intenționați să va renovati casă.
Laminatul este de fapt frumos, rezistent la impact și foarte asemănător cu parchetul mult mai scump. Laminatul este de obicei o reproducere a lemnului sau a materialelor minerale și este vândut în format șipci sau scânduri. Este format din lemn 90%, iar restul din alte materiale, unite prin infuzie sub presiune.
Film de protecție
Un film care protejează lama de lovituri, umiditate și zgârieturi de calitate, dar mai ieftină decât prima, datorită unui proces de producție mai puțin costisitor.
Foaie decorativa
Care reproduce cu fidelitate trăsăturile diferitelor tipuri de lemn sau alte materiale.
Strat intermediar
Acest strat este construit în general din rășină și fibră de lemn, cunoscut și sub numele de HDF (High Density Fibreboard).
Baza parchetului
Baza poate fi sintetică sau din lemn și determina stabilitatea acesteia și constituie aproximativ 80% din greutatea totală.
Cum se face parchetul laminat?
Aspectul final al laminatului este o singură scândură, iar straturile din care este compus sunt vizibile doar în secțiune. Diferitele straturi sunt de fapt presate între ele, pentru a se obține un singur strat indivizibil, pe care vom merge pentru un timp mediu de 20 de ani.
Dar cum se face presarea diferitelor straturi? Există doua metode diferite:
Laminat HPL (LAMINAT LA PRESIUNE ÎNALTA)
Astăzi este considerat cel mai eficient și de calitate procedura. Laminatul obținut prin această tehnică este definit că presare deoarece diferitele straturi sunt compactate cu forță mare și la o temperatura ridicată. Acest proces permite obținerea de produse laminate foarte rezistente.
Laminat DPL (DIRECT PRESSURE LAMINATED)
În acest caz, prelucrarea produsului are loc printr-o presare mai puțin intensă decât HPL. Laminatul rezultat este un produs de calitate, dar mai ieftin decât primul, datorită unui proces de producție mai puțin costisitor.
Cum aleg parchetul laminat?
Acum vom intra in adevaratul ghid pentru achizitionarea unui parchet laminat sau laminat. Primul lucru de facut inainte de a-ti cumpara podeaua este sa afli despre caracteristicile acesteia, precum si despre estetica acesteia si sa alegi cel mai potrivit laminat pentru viata ta, obiceiurile tale si utilizarea pe care o vei face. Iata care sunt cele mai importante caracteristici de care trebuie sa fii constient inainte de a cumpara un laminat.
Evaluați rezistența la abraziune
Nu toate laminatele sunt la fel. Sunt unele mai potrivite pentru casă, altele potrivite pentru birouri, magazine sau săli de sport. Acest lucru se datorează faptului că fiecare mediu poate fi mai mult sau mai puțîn frecventat, mai supus deteriorarilor sau abraziunilor și așa mai departe. Din acest motiv, va trebui să te asiguri că laminatul pe care îl privești este potrivit pentru locul in care vrei să-l instalezi. Cum? Este atât de simplu! Fiecare laminat are o clasa de rezistență la abraziune, reglementată de standardul EN685, care indică cu precizie utilizarea prevăzută a fiecărui produs. Fiecare clasa este indicată de prin acronimul AC (Abrasion Class).
Atenție la grosime
Un element foarte important de evaluat pentru a răspunde la întrebarea „ce parchet să alegi?” este grosimea. Grosimea este un indicator generic al rezistenței unei podele: cu cât grosimea este mai mare, cu atât laminatul este mai rezistent. La fel că și în cazul rezistenței la abraziune, și în ceea ce privește grosimea este necesară alegerea celui mai potrivit pentru utilizarea preconizată, astfel încât să se asigure o viață îndelungată a pardoselii. Pardoselile laminate încep de la o grosime de 6 mm și merg până la 10 sau 11 mm.
De obicei, un laminat între 7 și 8 mm grosime este suficient pentru a acoperi un mediu de casă supus vieții normale de zi cu zi. O grosime mai mare de 8 mm este rezervată pentru mediile comerciale supuse traficului pietonal intens. Având în vedere că pe măsură ce grosimea crește, crește și prețul, un laminat trebuie ales corespunzător pentru a evita risipă de bani, sau pentru a evita un laminat prea fragil pentru mediul tău.
Verificați rezistența la impact
Este firesc că în cursul vieții sale, o podea să sufere căderea a sute de obiecte, mai mult sau mai puțîn grele, mișcări bruște, călcarea unor stiletto și multe altele.
Prin urmare, este bine să acordați atenție rezistenței la impact a laminatului pe care îl aveți în vedere. Dacă, de exemplu, ai copii foarte mici, ai adesea musafiri sau vrei să instalezi parchet laminat în afacerea ta, trebuie să te asiguri că produsul pe care îl alegi nu se va deteriora în prima an. Ar fi păcat, de fapt, să instalezi un laminat cu rezistență scăzută și să ajungi la o pardoseală distrusă după scurt timp.
Dar cum se verifică clasa de rezistență la impact? Există un standard specific (UNI EN 13329) care specifică sistemul de clasificare pe zona și nivel de utilizare, pentru a indică unde acoperirea poate oferi un serviciu satisfăcător și pentru a încuraja consumatorul să facă o alegere. Clasificarea este următoarea:
IC1 – rezistență moderată
IC2 – rezistență medie
IC3 – rezistență ridicată
Verificați clasa de utilizare
Clasa de utilizare este adesea confundată cu clasa de abraziune deoarece cele două clasificări sunt legate. De fapt, un laminat destinat uzului casnic va avea o clasa de abraziune mai mică decât un laminat destinat unor medii mai aglomerate, cum ar fi mediile comerciale. Din acest motiv, clasa de utilizare și clasa de abraziune merg mâna în mâna.
Fiecare clasa de utilizare corespunde unei clase de abraziune, iar în timpul alegerii dumneavoastră va trebui să luați în considerare ambele elemente. Aceste clasificări sunt, de fapt, structurate astfel încât să ghideze consumatorul final în alegerea care se potrivește cel mai bine nevoilor acestuia.
Clasa de utilizare 21: Zone cu trafic redus (dormitoare), Clasa de utilizare 22: Zone cu trafic mediu (sufragerie, sufragerie), Clasa de utilizare 23: Zone cu trafic intens (bucătării, coridoare, birouri de acasă).
Verificați rezistență la apă. Un laminat corect instalat nu are scurgeri. Cu toate acestea, apă stagnantă ar putea pătrunde prin scânduri și apoi în lemnul laminat, riscând să umfle podeaua. Fiecare laminat este sensibil la efectul apei, dar unele tipuri sunt mai rezistente și potrivite și pentru mediile umede.
Fiecare laminat, înainte de producție, este testat prin scufundare în apă timp de 24 de ore. Apoi se extrage din apă și se înregistrează procentul de umflare la care a suferit. De aici se fac clasificări privind rezistență laminatului la apă. Pe piață există laminate mai mult sau mai puțîn rezistente și vei avea posibilitatea de a alege între cele mai potrivite pentru mediile umede, precum băi și bucătării și cele potrivite pentru mediile în care „riscul inundațiilor” este mai mic.
Pentru a obține un laminat impermeabil, în faza de instalare, îmbinările lamelelor pot fi tratate cu un adeziv special, care etanșează căile prin care apă ar putea pătrunde. Cu această izolație poți instala un laminat chiar și în medii foarte umede precum saune, bucătării și băi.