Spuma poliuretanică este un material izolator diferit față de celelalte din mai multe privințe. O izolație spumă se aplică într-o manieră diferită și, de aceea, persoanele care o aplică trebuie să țină cont de particularități. În caz contrar, rezultatul nu va fi nici pe departe cel scontat.
Izolația de spumă se aplică în mod diferit
Când poliolul și izocianatul reacționează, rezultă spuma poliuretanică, ce expandează rapid după pulverizare și aderă pe suprafața pe care ajunge. Aici, modul de aplicare a izolației termice devine complet diferit. Nu există blocuri de material care să fie alipite suprafeței și care să fie sprijinite prin cadre montate ori cu ajutorul anumitor elemente exterioare.
Tocmai pentru ca aderența să se producă și aplicarea să fie complet sigură și foarte durabilă, se impune pregătirea suprafeței de izolat, din două perspective: cea a umidității și cea a curățeniei. Betonul trebuie uscat și curățat; lemnul trebuie curățat; metalul trebuie curățat; BCA-ul trebuie verificat ș.a.m.d.
Mai apoi, trebuie să se stabilească stratul optim de izolație. Un strat prea gros aplicat din prima va genera risc de crăpare a acestuia și de apariție a golurilor termice și a infiltrării umezelii. Straturile succesive sunt mult mai potrivite, astfel încât primul strat să acopere toată suprafețele, muchiile, colțurile și găurile, iar cel de-al doilea strat să ofere susținere, stabilitate și rezistență primului și implicit întregii suprafețe.
Ce se întâmplă la aplicarea greșită a spumei
Pe site-ul isoterm.ro ni se explică mult mai bine toate aceste măsuri specifice. În secțiunea de blog din site există și un articol care prezintă, cu toată transparența, ce se va întâmpla în caz de aplicare necorespunzătoare și cum această neglijență va transforma avantajele referitoare la izolație spumă în dezavantaje ușor de speculat de către detractori.
Deși spuma poliuretanică este supranumită material-minune în izolații, utilizarea necorespunzătoare a acesteia și aplicarea fără o pregătire anterioară a suprafețelor vizate vor conduce la apariția igrasiei și chiar a mucegaiului între suprafață și stratul de izolație, la desprinderea acesteia de suprafața izolată și, prin urmare, la zădărnicirea eforturilor de izolare.
Spuma izolatoare se prepară într-un aparat de pulverizare. Cei doi compuși sunt adăugați în procentaje diferite în funcție de varianta care se dorește să rezulte (o variantă standard, cu celulă deschisă, sau una foarte densă, cu celulă închisă). Aparatul are și un reglor de temperatură, în funcție de anumite variabile setându-se o temperatură mai mare sau mai mică a spumei.
Aplicarea corectă a spumei are beneficii certe
Aplicatorii țin cont și sub ce unghi să pulverizeze spuma, asigurând cu o mișcare înainte și înapoi stratul optim. Necesită îndemânare și echipament de protecție, dar beneficiile sunt mai multe și mai durabile: spuma e toxică doar la pulverizare și la debitarea ulterioară, ulterior nu emană gaze și nici pulberi, precum se întâmplă cu alte izolații; izolația are efect ca la început și după zeci de ani; facturile la energie vor scădea și va crește confortul termic; igrasia și mucegaiul nu apar.
Iată, așadar, câte diferențe există între maniera de aplicare pentru izolație de spumă și maniera de aplicare a altor izolații, constituite din alte materiale. Din fericire, firma care deține isoterm.ro este destul de solicitată pentru lucrări, astfel că cei ce o solicită pentru a-și izola imobilul cu spumă poliuretanică au garanția aplicării corecte.