Pardoselile din parchet laminat sunt întotdeauna o alegere excelentă, dar tot mai mulți încep să opteze pentru podele mai ecologice, cum ar fi linoleum sau pardoseala de plută. Pentru a vă ușura decizia, am dori să vă explicăm pe scurt diferențele dintre parchetul laminat și linoleum.
O scurtă comparație
În timp ce o podea de linoleum este alcătuită din peste 90% din materii prime regenerabile, cum ar fi ulei de în, plută, iută, rumeguș, rășini de copac și praf de calcar, care sunt amestecate într-o masă omogenă. Parchetul laminat are de obicei o structură cu mai multe straturi. Din acest motiv, pardoselile din linoleum se caracterizează prin elasticitate și raport ecologic, impermeabilitate, rezistență la căldură și substanțe chimice, în timp ce pardoselile laminate obțin puncte pentru stabilitate.
Parchetul laminat este alcătuit dintr-o bază (sintetică sau lemn) care îi determină stabilitatea și împiedică pătrunderea umezelii în scândură, printr-un panou intermediar realizat în general din rășînă și fibră de lemn (cunoscut și că HDF, High Density Fibreboard) pe care este imprimat care reproduce designul cerut (lemn sau mineral) este turnat sub presiune și în final o folie de protecție care protejează lama de lovituri, umiditate și zgârieturi.
Rezistent și ușor de condus
Pardoselile din linoleum sunt deosebit de rezistente și datorită calităților sale ecologice și antibacteriene unice este deosebit de apreciată pentru utilizarea în locuri publice (școli, spitale, biblioteci, birouri etc.) și, de câțiva ani, și în zona rezidențială. Linoleumul este antiderapant, rezistent la căldură, foarte ușor de curățat, durabil și are o grosime foarte mică, astfel încât să poți economisi la tăierea ușilor atunci când îl instalezi. Spre deosebire de laminat, podelele din linoleum reduc în mod natural zgomotul de impact și sunt, de asemenea, potrivite pentru instalarea deasupra încălzirii prin pardoseală.
Rolul în design-ul interior
Atunci când alegi un anumit stil pentru a-ți amenaja casa, designul joacă în mod firesc un rol decisiv. În special în camera de zi și dormitor, podeaua ar trebui să se potrivească ideal cu mobilierul și să contribuie la atmosfera de bunăstare și relaxare. Mai ales podelele din lemn sau cu efect de lemn sunt din ce în ce mai folosite în aceste încăperi, deoarece aduc cu ele un aspect confortabil, cald și natural. Dar nu mai puțin sunt plăcile cu efect de marmură care sunt din ce în ce mai folosite nu doar în bucătărie și baie, ci și în sufragerie sau hol.
Varietate de modele la parchetul laminat
Parchetul laminat are multe variații de decor, atât cu efect de lemn, cât și decor în stil vintage. Veți găși atât laminat de stejar, cât și parchet laminat vintage cu design de faianță.
Dacă, în schimb, preferi ceva mai rustic și elegant, optează pentru un laminat de culoare nuc sau stejar. Pe piață veți găsi diverse stiluri de decor, de la laminatul clasic cu efect de fag, la arțar, măr și tisa, la popularul laminat de stejar, frasin și plop. Și, de asemenea, laminat de nuc, castan, laminat de pin și cireș, măslin, zada, brad, ulm. Pe scurt, există o jenă de alegere.
Varietate de modele la linoleum
Podelele din linoleum au o gamă bogată de culori. Producători mizează pe o gamă largă de nuanțe în numeroasele lor colecții, oferind și podele interesante pentru uz casnic și nu doar în sectorul comercial sau public.
Podelele din linoleum cu o textură cu dungi pot fi potrivite pentru decorarea oricărei încăperi. De la pardoseli de linoleum gri până la nuanțe colorate, precum și alb-negru, cu linoleum aveți o gamă largă de culori. Pardoseala din linoleum prezintă adesea un design structurat discret, care amintește de piatra precum granitul, betonul, marmura, dar mai presus de toate convinge și mai mult prin textura netedă și ușor de întreținut.
Montaj parchet laminat vs linoleum
Când comparăm linoleum și parchet laminat, nu există atât de multe diferențe în ceea ce privește montajul pe cât ați putea crede. Deși linoleumul este oferit în mare parte în rulouri, există și linoleum care se montează rapid. Când vine vorba de așezare, diferența dintre linoleum și laminat este evidentă: podelele laminate sunt de obicei disponibile în format scândură, în timp ce linoleumul este disponibil la metru.
Acesta din urmă poate fi instalat fără probleme pe pardoselile existente prin lipire sau, la nevoie, cu instalare prin interblocare. Cu toate acestea, este important să acordați atenție unor măsuri de precauție preliminare, astfel încât așezarea linoleumului să fie optimă. Următorul pas va constă în întinderea unui strat uniform de adeziv pentru a asigura aderența perfectă a linoleumului la suprafața de dedesubt.
În comparație cu laminatul, o pardoseală de linoleum oferă o suprafață foarte uniformă atunci când este așezată corect, care poate fi și dezinfectată, în funcție de produs, făcându-l deosebit de igienic. Pentru a îndepărta praful și reziduurile, trebuie doar să folosiți o mătură. În schimb, este de preferat să se spele cu apă și un săpun neutru, iar apoi să se usuce suprafața cu o cârpă moale și uscată.
Relația cu mediul înconjurător
În ceea ce privește protecția mediului și compatibilitatea cu sănătatea, podelele din linoleum au avantaj. O comparație între linoleum și parchetul laminat arată că podelele din linoleum, dintre care unele sunt chiar declarate că podele organice, sunt în mare parte fabricate din materii prime regenerabile. În plus, producția de pardoseli din linoleum este foarte respectuoasă cu natură, acest material se pretează și pentru construcția ecologică: fiind compus în întregime din materii prime naturale, este biodegradabil. În plus, nu este dăunător sănătății, deoarece nu conține substanțe chimice și poluanți nocivi și primește puncte pentru ecologic.
Linoleumul respectă natură 100%, trebuie spus sincer că nici măcar laminatele nu conțin substanțe nocive. În cel mai bun caz, lipiciul poate fi discutabil, dar producătorii folosesc produse care sunt inofensive pentru sănătate.