Majoritatea dintre voi se confruntă cu problema mucegaiului pe pereți. Din fericire, există diverse soluții antimucegai pentru pereți. Unii merg pe varianta metodelor tradiționale, considerându-le mai eficiente și mai ușor de manevrat. În articolul de față va vom prezența care sunt cele 4 metode tradiționale și cum pot fi ele utilizate pentru a va oferi cele mai bune rezultate.
Piatra vânătă
Una din aceste soluții antimucegai pentru pereți constă în utilizarea sulfatului de cupru, cunoscut și sub numele de piatră vânătă. Sulfatul de cupru este cunoscut și sub numele de piatră vânătă, acesta fiind o sare a cuprului cu acidul sulfuric, cu formula chimică CuSO4. Mai întâi, această trebuie lăsată într-un vas cu apă până observăm că se dizolvă și soluția devine mai concentrată. Apoi, următorul pas constă în a înmuia trafaletul în soluția obținută și de a o aplică în zonele afectate de mucegai, dar și în zonele apropiate acestora. După ce se usucă zona în care am aplicat piatra vânătă dizolvată, urmează și ultimul pas și anume acela de a vărui. Avantajul major al acestei metode este prețul accesibil, dar și ușurință cu care se poate aplică.
Zeamă bordeleză
Piatra vânătă în combinație cu varul stins produc o soluție, și anume: zeamă bordeleză, foarte eficientă și ea în combaterea mucegaiului. Cantitățile necesare de ingrediente folosite pentru crearea acestei zeme diferă în funcție de concentrație, astfel la o concentrație de 1% se folosesc 100 litri de apă, 1 kg de piatră vânătă și 2 kg de var stins. Ceea ce trebuie să faci este să lași atât piatra vânătă, cât și varul stins la dizolvat.
Primul dintre aceste ingrediente trebuie păstrat într-un vas de lemn sau plastic, în care se află aproximativ 5 litri de apă, preferabil caldă. Iar varul stins trebuie lăsat la dizolvat într-un vas în care se află aproximativ 10 litri de apă. Apoi, când observăm că ambele s-au dizolvat trebuie să le adăugăm pe rând într-un alt vas, în care să avem pregătiți 90 de litri de apă și să amestecăm bine pentru că să obținem combinația dintre cele 2 ingrediente, și anume zeamă bordeleză, care se va aplică pe perete în zonele afectate de mucegai, cât și în zonele apropiate acestora, pentru a preveni o viitoare apariție a nedoritelor pete.
Un eventual dezavantaj al acestei soluții antimucegai pentru pereți este acela că necesită mult timp de pregătire, precum și mari cantități de apă. Însă, este util de știut că această zeamă nu este folositoare doar pentru a înlătura mucegaiului, dar ea poate fi folosită și pentru a stropi fructele și legumele, cu scopul de a le crește nivelul de substanțe nutritive. Însă, în acest scop, în amestec trebuie adăugat și aracet, pentru că zeamă să se prindă de fructe și legume.
Clorură de calciu
Lista cu soluții antimucegai pentru pereți continuă, având înscrisă că ingredient și clorură de calciu. Ceea ce trebuie să faceți este să îndepărtați tencuiala, iar apoi cu ajutorul trafaletului să aplicați clorură de calciu în 4 straturi. În plus, dacă dorești rezultate eficiente în ceea ce privește înlăturarea mucegaiului trebuie să știi că trebuie să apeși foarte puternic trafaletul pe perete, pentru că soluția să între foarte bine în perete. În caz contrar, eforturile tale vor fi zadarnice.
Tencuiala trebuie reaplicata abia după o săptămâna de la aplicarea soluției. Însă, și de dată această vom utiliza clorură de calciu, mai precis în pregătirea mortarului. Spre deosebire de piatră vânătă, clorură de calciu are un preț mai ridicat, dar acesta continuă să fie accesibil buzunarului fiecăruia.
Hipocloritul de sodiu
Probabil soluția antimucegai pentru pereți care se bucură de cele mai multe avantaje este hipocloritul de sodiu, deoarece are cel mai mic preț dintre toate soluțiile prezentate anterior și nu presupune mari eforturi în practică. Tot ceea ce avem nevoie este o sticluța cu pulverizator, în care să turnam hipoclorit de sodiu. Apoi, noi nu trebuie decât să pulverizăm zonele afectate cu hipoclorit de sodiu și să deschidem fereastră pentru aproximativ 4 ore, pentru a se aerisi casa.
Așadar, putem observă că metodele tradiționale sunt eficiente, ieftine și ușor de utilizat, fără a conține ingrediente dăunătoare.