Cum să crești plante aromatice în propria ta grădină de pe balcon

Plantele aromatice sunt cele mai frumoase și mai folositoare bucuri ale naturii. Acestea oferă culoare și aromă jardinierelor și grădinilor noastre și pot fi folosite pentru a aduce condimente și arome în bucătăria noastră. Ați putea chiar să vă începeți propriul dvs. grădină de plante aromatice pe balconul dvs. Acest articol vă va oferi toate informațiile necesare pentru a face acest lucru.

Cu unele cunoștințe și informații potrivite, veți putea începe să creșteți cu ușurință plante aromatice în propriul dvs. grădină de pe balcon. Veți învăța despre beneficiile plantelor aromatice, pre-requisitii pentru a le crește, prepararea solului, plantarea, îngrijirea, recoltarea și depozitarea, precum și alte sfaturi utile.

Pre-Requisitii

Înainte de a începe să crești plante aromatice în propria ta grădină de pe balcon, există câteva pre-requisitii pe care trebuie să le îndeplinești. Mai întâi trebuie să identifici o zonă potrivită, care să ofere plantelor lumina și spațiu suficient. Lumina este esențială pentru majoritatea plantelor aromatice, așa că asigură-te că locul ales oferă soare pe parcursul întregii zile.

De asemenea, trebuie să alegi soiurile potrivite pentru a obține rezultatele dorite. Unii soiuri de plante aromatice sunt mai ușor de îngrijit și sunt mai rezistenți în fața schimbărilor de temperatură. De asemenea, va trebui să achiziționezi materialele necesare, precum recipiente de flori, ghivece, țesătură de protecție, etc.

Prepararea solului

Prepararea solului este esențială pentru creșterea și îngrijirea plantelor aromatice în propria ta grădină de pe balcon. Înainte de a începe plantarea, trebuie să te asiguri că solul este pregătit. Tipurile de sol potrivite pentru plantele aromatice includ soluri neutre și acide. Pentru a pregăti solul, poți să amesteci nisip, humus și gunoi de grajd în proporții egale, pentru a adăuga substanțe nutritive solului. De asemenea, ar fi bine să adaugi și un îngrășământ lichid special pentru plante aromatice, pentru a îmbogăți solul și a oferi plantelor acizi necesari pentru a prospera. După ce solul este pregătit corespunzător, poți începe cu plantarea.

Plantarea

Plantele aromatice sunt foarte versatile și se pot găsi în forme diferite: sămânțe, țăruși, bulbi, răsaduri, butași etc. Înainte de plantare, este important să cunoaștem ceea ce nevoile specifice ale plantei și să facem toate pregătirile necesare pentru a-i oferi plantei condițiile optime.

Primul pas este să alegem un recipient potrivit pentru plantare, care trebuie să aibă un sistem de drenaj adecvat și capacitatea de a oferi rădăcinilor spațiu și aer. După alegerea recipientului, urmează alegerea unui sol potrivit și amestecarea lui cu nisip, compost și fertilizanți, în funcție de planta aromată pe care o vom cultiva.

Plantarea propriu-zisă se face prin adăugarea solului în recipient și plantarea țărușilor sau bulbilor, sau însămânțarea semințelor, lăsând între ele o distanță adecvată. După plantare, plantele trebuie udate și luate cu grijă, pentru a nu le deteriora rădăcinile.

Îngrijirea plantelor

Plantele aromatice sunt sensibile la excesul de apă, așa că udarea corectă este esențială pentru îngrijirea lor. Acestea trebuie udate zilnic, dar numai când solul este uscat. Cel mai bun mod de a ști când este momentul să uzi este să sondezi solul, în profunzime. Plantele aromatice au nevoie de fertilizare lunara pentru a rămâne sănătoase și viguroase. Îndepărtarea buruienilor este, de asemenea, importantă, deoarece acestea pot absorbi umiditatea și nutrienții de care au nevoie plantele aromatice. Utilizarea unor metode ecologice și non-chimice este recomandată.

Recoltarea și depozitarea

Momentul ideal pentru a recolta plantele aromatice este atunci când florile încep să se deschidă. Acestea trebuie scuturate ușor pentru a se asigura că toate semințele sunt recolte. De asemenea, trebuie să se țină cont de faptul că plantele trebuie să fie uscate înainte de a fi depozitate. Plantele aromatice ar trebui depozitate într-un loc răcoros, întunecat și uscat. Acestea pot fi păstrate în recipiente etanșe și etichetate. Este important ca recipientele să fie curate și dezinfectate înainte de a fi folosite, pentru a preveni pierderea calității plantelor aromatice.

Sfaturi utile

Propagarea plantelor aromatice poate fi un mod minunat de a extinde numărul de plante cu flori sau ierburi aromatice pe care le dețineți. De exemplu, semințele de rozmarin sau mentă pot fi cultivate în recipiente și apoi mutate în grădină când au crescut destul de mult. O altă metodă este butașii, care necesită tăierea unei frunze sau a unei tije obișnuite și plantarea acesteia în sol.

Pentru a vă asigura că plantele aromatice își revin în fiecare an, trebuie să le pregătiți pentru sezonul de iarnă. De obicei, acest lucru înseamnă să scoateți învelișul și să protejați tulpina și rădăcinile prin înfășurarea în folie de plastic, învelirea cu pământ sau împletirea ramurilor. Acest lucru poate ajuta la prevenirea mucegaiului, înghețului și a altor boli.