Kiturile fotovoltaice sunt primul pas către independența energetică. Există, totuși, două moduri prin care poți capătă această independența – anume on-grid sau off-grid. Acești termeni se referă la existența sau lipsa unei conexiuni dintre sistemul tău fotovoltaic și rețeaua națională de energie electrică.
În funcție de locația locuinței tale, precum și de preferințele tale de consumator de energie electrică, vei alege să fii on-grid sau off-grid. Partea esențială, totuși, este faptul că ai nevoie de elemente diferite, implicit de kituri fotovoltaice diferite pentru fiecare tip de sistem.
Care este diferența dintre on-grid și off-grid?
Scurt și la obiect, un sistem on-grid este conectat la rețeaua națională de energie electrică și poate trimite sau lua energie din această oricând este necesar. Ești astfel conectat, că și până acum, la energia electrică tradițională, având posibilitatea de a deveni independent energetic, dar și prosumator.
În prezența unui sistem on-grid destul de puternic, poți produce mai multă energie decât consumi – conexiunea la rețeaua națională de energie electrică îți permite să trimiți această energie în rețea, implicit să fii plătit pentru acest lucru (sau să reduci factură energiei electrice la zero).
Când vine vorba de kituri fotovoltaice on-grid, acestea sunt compuse din panouri solare, invertor, smart meter și un sistem de prindere.
Un sistem off-grid, pe de cealaltă parte, nu este conectat la rețeaua națională de energie electrică. Acesta funcționează în mod independent și nu are posibilitatea de a trimite sau lua energie de la un furnizor. Așadar, dacă ai nevoie de un sistem off-grid, vei avea nevoie de kituri fotovoltaice care să conțină și o baterie solară fotovoltaică – desigur, o poți cumpără și ulterior.
Atunci când produci mai multă energie decât consumi, sistemul fotovoltaic trimite surplusul către baterie pentru a fi utilizat la nevoie. Evident, un sistem off-grid necesită și prezența unui generator tradițional, pe combustibil, atunci când panourile nu produc energie (din diverse motive) și când energia stocată este epuizată.
Cum alegi kituri fotovoltaice?
De regulă, vei alege un kit off-grid atunci când nu ai încotro – când locația în care vrei să-l instalezi este prea departe de o stație a rețelei naționale de energie electrică sau când pur și simplu nu există posibilitatea de conectare.
Totuși, există și situații când un sistem off-grid poate o alegere mai bună. Dacă ai de exemplu un depozit sau un spațiu care trebuie să fie, mai mult sau mai puțîn, independent din punct de vedere energetic, și care să nu fie supus căderilor de curent, un sistem off-grid este ideal. De ce?
Pentru că, în cazul unui sistem on-grid, căderea rețelei naționale implică oprirea automată și a sistemului tău fotovoltaic, chiar dacă acesta ar putea produce energie pentru locuința ta. Conexiunea permanentă la rețeaua națională implică riscuri serioase pentru echipele de mentenanță – acesta fiind motivul opririi automate.
Dacă ești în căutare de kituri fotovoltaice de calitate superioară, dar și de acumulatoare solare robuste pentru a pune la punct un sistem off-grid, apelează la Lumio Energy. Acest magazin online nu îți oferă numai produse calitative la un preț competitiv, dar și asistență, proiectare și montaj în călătoria ta către independența energetică și chiar statutul de prosumator!