hota restaurant

Tot ce trebuie să știi despre curățarea și întreținerea hotei tale profesionale

Într-un restaurant, bucătăria reprezintă centrul de activitate și locul în care se pregătesc deliciile culinare pentru clienți. Pentru a asigura un mediu de lucru sigur și eficient, este esențială curățarea și întreținerea corespunzătoare a echipamentelor, inclusiv a hotei profesionale.

Importanța curățării hotei restaurantului

Curățarea hotei restaurantului, a tubulaturii și a ventilatorului aferent este un aspect esențial al mentenanței preventive în bucătărie. Chiar dacă aveți o echipă de bucătari profesioniști și utilizați echipamente de calitate, acest lucru nu garantează că veți scăpa de probleme. Grăsimile și vapori de gătit se acumulează în hotele restaurantelor, ceea ce poate duce la incendii, mirosuri neplăcute și scurgerea grăsimilor în preparate. De asemenea, depunerile de grăsime pot reduce tirajul și pot gripa ventilatorul, afectând eficiența hotei.

Prin curățarea hotei restaurantului în mod regulat, puteți preveni aceste probleme și puteți asigura un mediu de lucru sigur și igienic. Curățarea adecvată a hotei și a sistemului de evacuare a aerului viciat ajută la înlăturarea grăsimilor acumulate și la menținerea unui flux de aer optim în bucătărie.

Proceduri de curățare a hotei restaurantului

Procesul de curățare hotă restaurant implică mai multe operațiuni, care trebuie efectuate cu atenție și în conformitate cu regulamentele de siguranță și igienă alimentară. Iată principalele etape ale procedurii de curățare a hotei:

1. Curățare hota

Hota din bucătăriile restaurantelor adună fum și vapori de grăsime în zona din spatele filtrelor, care nu este vizibilă din exterior. Acești vapori se condensează și se transformă în grăsimi lichide, care, în timp, se solidifică. Această acumulare de grăsimi prezintă riscuri de incendiu și scurgere a grăsimilor în preparate. Pentru a preveni aceste probleme, este necesară curățarea regulată a hotei.

Grăsimile acumulate în sistem, într-un interval de aproximativ 6-9 luni, sunt încă în stare lichidă și pot fi îndepărtate printr-o curățare chimică. Detergenții speciali utilizați în industria alimentară sunt introduse în sistem pentru a dizolva grăsimile acumulate. În cazul în care este necesar, se poate interveni și mecanic, cu ajutorul unor instrumente precum rototubul, șpaclul, bureții și peria, în zona ventilatorului și a ieșirilor din hotă către tubulatura orizontală și/sau verticală.

În cazul în care grăsimile se acumulează în sistem timp de mai mult de 6-9 luni, acestea încep să se solidifice și să formeze depuneri solide de grăsime în formă de stalactite și stalagmite în tubulaturi. Aceste depuneri solide trebuie îndepărtate manual, cu ajutorul șpaclului sau mecanic, cu ajutorul rototubului.

Este important de menționat că în multe cazuri nu se poate interveni manual în interiorul tubulaturilor orizontale, deoarece acestea sunt acoperite de tavane false și nu există uși de vizitare. În astfel de situații, nu se pot folosi roboți de curățare și perii oțelite pentru curățarea coșurilor de fum, deoarece acestea nu sunt eficiente și pot deteriora tubulatura.

2. Curățare tubulatura hotă

Tubulatura hotei trebuie curățată și întreținută corespunzător pentru a evita riscul de incendiu. Dacă nu este curățată în mod corect și periodic, tubulatura poate deveni o amenințare reală de incendiu, deoarece se umple cu grăsimi provenite din hotă, care devin inflamabile. Grăsimile solidificate pot fi îndepărtate doar mecanic, urmate de o curățare chimică. În acest caz, este necesară instalarea unor uși de curățare sau demontarea tubulaturii, ceea ce poate prelungi durata de intervenție și costurile asociate.

3. Curățare ventilator hotă

Ventilatorul este componenta principală a hotei restaurantului și trebuie întreținută în mod corespunzător. Grăsimile se acumulează pe palele ventilatorului și încetinesc fluxul de aer, reducând astfel capacitatea de evacuare a fumului și a aerului viciat din bucătărie. Curățarea regulată a ventilatorului ajută la menținerea eficienței hotei și prelungește durata de viață a acestuia.

Beneficiile de a lucra cu profesioniști în curățarea hotei

Curățarea și întreținerea profesională a hotei restaurantului poate aduce numeroase beneficii pentru afacerea dvs. În primul rând, profesioniștii în curățarea hotei au experiență și cunoștințe în domeniu, ceea ce le permite să ofere servicii de calitate superioară. Aceștia utilizează echipamente și soluții profesionale, specifice industriei alimentare, pentru a asigura curățenia și igiena adecvată a hotei.

Lucrând cu profesioniști în curățarea hotei, veți beneficia de expertiza și eficiența acestora, economisind timp și efort. Aceștia vor implementa proceduri standardizate și vor utiliza instrumente și produse specializate pentru a asigura o curățenie riguroasă și sigură. Mai mult decât atât, colaborarea cu profesioniști în curățarea hotei vă poate ajuta să respectați normele și reglementările de siguranță și igienă alimentară impuse de autorități.

Colaborarea cu HORN INSPECT vă garantează că proiectul dumneavoastră va fi realizat respectând toate normele și standardele actuale, protejându-vă astfel împotriva oricăror sancțiuni și complicații potențiale.