Cum putem crește orhidee în casă

Cum putem crește orhidee în casă

Orhideele pot părea delicate, dar sunt de fapt niște plante dure și ușor de îngrijit. Cu frunziș verde lucios și flori complicate în culori variind de la alb la roz intens, orhideele cresc pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Nu sunt plante de apartament dificil de crescut și au nevoie de aceleași condiții ca multe alte plante de apartament, cum ar fi violetele africane.

Frumusețea, complexitatea și diversitatea incredibilă a florilor de orhidee sunt de neegalat în lumea plantelor. Aceste frumuseți exotice cuprind cea mai mare familie de plante cu flori de pe pământ, cu peste 30.000 de specii diferite și cel puțin 200.000 de hibrizi. Orhideele pot fi găsite în tropicele ecuatoriale, în tundra arctică și peste tot în mijloc. Motivul acestei diversități constă în capacitatea uimitoare a orhideei de a se adapta la mediul dat. Cu atât de multe soiuri diferite de orhidee care se dezvoltă în atât de multe condiții de creștere diferite, este relativ ușor să găsești o orhidee care se potrivește bine condițiilor pe care le poți oferi – fie că este o fereastră de bucătărie sau o seră de dimensiuni mari.

Cele mai multe orhidee cultivate sunt originare din tropice

În habitatul lor natural, se atașează de coaja copacilor sau de suprafața altor plante. Rădăcinile lor groase și albe sunt special adaptate pentru a absorbi umezeala și nutrienții dizolvați. Deoarece aceste orhidee tropicale cresc de obicei sus în copaci, mai degrabă decât pe podeaua pădurii, sunt obișnuite cu o bună circulație a aerului și cu multă lumină. Ele necesită o intensitate mare a luminii, aproximativ la fel ca condițiile de mijloc de vară din regiunile temperate.

Orhideele sunt greu de crescut?

Multe dintre ele sunt. De fapt, unele sunt aproape imposibil de păstrat în viață, cu atât mai puțin de a aduce în floare, chiar și pentru grădinarii profesioniști. Dar există zeci de soiuri de orhidee și sute de hibrizi, care sunt perfect fericite să crească pe un pervaz însorit sau sub lumini.

Pentru cea mai bună fisurare la succes, începeți prin a alege unul dintre soiurile mai puțin pretențioase, care este adaptată tipului de condiții de creștere pe care le puteți oferi. Cumpărați cea mai matură plantă pentru că plantele tinere sunt mult mai greu de întreținut și dacă este posibil, cumpărați-o în floare, astfel încât să știți la ce vă străduiți.

Orhidee

Cum cresc orhideele

Orhideele sunt de obicei grupate în două mari categorii care le caracterizează obiceiurile de creștere. Orhideele monopodiene au o singură tulpină, verticală, cu frunzele dispuse una față de cealaltă de-a lungul tulpinii. Tulpina florii apare de la baza frunzelor de sus. Orhideele cu acest obicei de creștere includ phalaenopsis și vandas.

Orhideele cresc pe orizontală, trimițând lăstari noi din vechiul rizom. În vârful noilor lăstari se formează frunze și flori. Multe orhidee simpodiale formează pseudobulbi, care sunt lăstari umflați care stochează apă și substanțe nutritive pentru a ajuta planta să supraviețuiască perioadelor de secetă prelungită. Orhideele simpodiale includ cattleya, cymbidium, oncidium și dendrobium.

Orhideele pot fi, de asemenea, clasificate după habitatul lor nativ, ceea ce oferă o indicație asupra temperaturii, umidității și nivelurilor de lumină pe care le preferă. Orhideele originare din tropicele umede, cum ar fi phalaenopsis și paphiopedilum, preferă temperaturi de 22 – 29 de grade, cu 80 până la 90 la sută umiditate. Sunt cei mai fericite într-o fereastră de est sau sud-est unde lumina nu este prea intensă.

Orhideele cu climă caldă, inclusiv cymbidiums și dendrobiums, sunt obișnuite cu o temperatură medie de 21 C, un aport constant de umiditate și o bună circulație a aerului. În general, sunt fericite într-o fereastră orientată spre sud, deși ar putea avea nevoie de puțină umbrire în timpul verii.

Cattleyas și unele oncidiums cresc acolo unde zilele sunt uscate și relativ răcoroase. Ei sunt capabili să tolereze un sezon lung uscat, cu temperaturi de 80° sau 90° F, urmat de un sezon ploios distinct. Nevoia lor de lumină este mare, așa că ar trebui să fie plasate într-o fereastră însorită, orientată spre sud.

Orhideele de mare altitudine, cum ar fi masdevallia și epidendrum, cresc în pădurile cu nori, unde temperaturile medii sunt de 26 – 27 C , iar umiditatea este foarte ridicată. Aceste orhidee preferă lumina filtrată care nu este prea intensă.

Îngrijirea orhideelor

Cu 30.000 de specii diferite de orhidee, este imposibil să dai instrucțiuni generale de îngrijire și cultivare. Cu toate acestea, modul în care arată o orhidee poate oferi indicii despre preferințele sale pentru lumină, apă și mediu de creștere.

Dacă planta are puține frunze sau frunze piele (ca majoritatea cattleyas și oncidiums), este probabil ca planta să aibă nevoie de un mediu cu lumină ridicată. Dacă frunzele sunt moi (precum unele phalaenopsis și majoritatea paphiopedilum), plantele sunt probabil foarte sensibile la lumină și nu ar trebui plasate într-o fereastră însorită orientată spre sud.

Dacă orhideea are pseudobulbi grăsimi, ar trebui să fie udată cu moderație și ar trebui să fie cultivată pe bucăți grosiere de scoarță sau rocă de lavă. Dacă orhideea nu are pseudobulbi, poate necesita udare mai frecventă sau ar trebui să fie cultivată într-un mediu de creștere mai reținător de umiditate, cum ar fi mușchiul sphagnum.

Orhidee

Lumina

Ca regulă generală, orhideele sunt plante flămânde de lumină. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să beneficieze de 12 până la 14 ore de lumină în fiecare zi, pe tot parcursul anului. Într-un mediu tropical, durata și intensitatea luminii naturale nu variază la fel ca în climatele temperate. Din acest motiv, poate fi necesar să vă mutați orhideele și să completați cu lumină artificială pentru a le menține fericiți în timpul lunilor de iarnă.

Ferestrele orientate spre sud și est sunt de obicei cel mai bun loc pentru orhidee. Ferestrele de vest pot fi prea calde, iar cele din nord sunt de obicei prea întunecate. Dacă nu aveți o locație bună pentru fereastră pentru orhideele dvs., acestea vor fi perfect fericite să crească sub lumini artificiale. Orhideele ar trebui să fie poziționate la cel mult 20 cm distanță de un set de becuri fluorescente. Opiniile variază cu privire la beneficiile becurilor alb rece, alb cald și cresc. Noile becuri cu spectru complet sunt probabil cea mai bună alegere universală. Unele orhidee cu cerințe foarte mari de lumină, cum ar fi vandas și cymbidiums, pot avea nevoie de iluminare cu descărcare de mare intensitate pentru a înflori.

Apa

Majoritatea orhideelor pot tolera seceta mult mai bine decât pot tolera excesul de umiditate. Nimic nu ucide o orhidee mai repede decât să o lași să stea într-o oală plină de apă. Fără o circulație adecvată a aerului, planta se va sufoca și va muri.

Ca o regulă foarte generală, orhideele trebuie udate o dată pe săptămână. Mediul de creștere trebuie lăsat să se usuce între udări, iar excesul de apă nu trebuie să intre în contact cu rădăcinile sau mediul de creștere. După ce au fost împodobite, majoritatea orhideelor nu vor relua creșterea activă timp de câteva luni. Udați foarte puțin în această perioadă de reajustare.

Umiditatea

Majoritatea orhideelor tropicale preferă niveluri de umiditate de 60 până la 80 la sută. Cu nivelul de umiditate pe timp de iarnă din majoritatea caselor apropiindu-se de 30%, cultivatorii de orhidee folosesc adesea un umidificator sau își pun orhideele pe grătare de cauciuc așezate în tăvi impermeabile sau tăvi pline cu pietriș umplute cu suficientă apă, astfel încât să nu se atingă. rădăcini.