Designul interior în stil scandinav

Designul interior în stil scandinav

Direct din țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia sau chiar Finlanda), stilul scandinav insuflă o atmosferă naturală și rafinată în casă. Bazat pe o atmosferă minimalistă, acest stil de amenajare interzice tot ceea ce este de prisos și voluminos.

Condițiile climatice din aceste țări marcate de ierni aspre influențează și acest stil de amenajări interioare care redă un aspect cald și primitor casei.

Mobila combină simplitatea și funcționalitatea

Inspirat de mișcarea Bauhaus din anii 1920 și 1930, stilul scandinav se bazează pe mobila elegantă, care este gândită să ocupe puțin spațiu. Economisirea spațiului este esențială, scaunele stivuibile sau chiar mesele detașabile constituie un mobilier potrivit. Pentru un living scăldat într-o atmosferă nordică, se recomandă alegerea unei canapele precum și a fotoliilor cu linii rotunjite și dotate cu picioare din lemn.

O măsuță de cafea minimalistă cu o bază busolă și un bufet scandinav completează setul. Pentru a adăuga o notă de autenticitate încăperii poate fi integrată mobilă cu design retro.

Combinând mobilierul contemporan cu elemente vintage, dăm un suflet decorațiunii interioare. De preferat sunt și formele geometrice , mai ales la nivelul rafturilor. Modelele dreptunghiulare sau triunghiulare vor aduce un design și o notă modernă.

integrați lemnul în stilul scandinav

 

Integrați lemnul în stilul scandinav

Pentru a crea o atmosferă moale și caldă, lemnul este materialul emblematic al stilului scandinav . Mai mult, utilizarea acestui material reflectă importanța acordată naturii de către nordici. Fie că este vorba de accesorii, de mobilier sau de podea, acest stil de decorare folosește patru specii principale, și anume stejar, pin, fag și frasin . În funcție de gust, aceste materiale pot fi albite, colorate sau chiar afumate. Pentru a crea un contrast subtil, se folosesc alte materiale nobile precum marmura, pielea, metalul sau chiar cuprul.

Aducerea naturii în decor

În afară de lemn, scandinavii folosesc și alte elemente naturale în decorul lor. Pentru a aduce prospețime decorului, câteva plante verzi sau lemn de plutire își găsesc cu ușurință locul într-o cameră cu atmosferă nordică. Pentru a spori decorul, adăugarea de flori proaspete tăiate este o altă soluție. Adăugarea acestor diferite elemente decorative trebuie totuși făcută cu moderație pentru a evita dezordinea.

Culorile cheie ale stilului scandinav

Culorile cheie ale stilului scandinav

Pentru a satisface nevoia lor de lumină, scandinavii preferă în special albul. Această nuanță se întinde de la podea la tavan și este combinată cu note de culoare pentru a crea o ambianță luminoasă și senină.

De remarcat este că celelalte nuanțe sunt preluate de preferință din natură, precum albastrul care amintește de ocean, griul rece sau cald al pietricelelor sau chiar galbenul, culoarea argilei.

Pentru a încălzi atmosfera și a înveseli decorul, sunt de asemenea în regulă atingeri de pastel

Verdele mentă, albastrul deschis, rozul caramel și alte culori pastelate îmbracă accesoriile cu moliciune. Pentru a da o latură șic unei camere, în decor pot fi adăugate într-un mod subtil tonuri mai închise precum negrul.

Alegerea accesoriilor potrivite 

Pentru un interior primitor și confortabil nu trebuie trecută cu vederea alegerea accesoriilor. În stilul scandinav, diversele obiecte decorative sunt în general imbracate in culoare pentru a aduce o nota de stralucire și a trezi minimalismul decorului.

Alegerea luminilor in stilului scandinav

Alegerea luminilor

Pentru a evolua într-un mediu armonios, țările nordice favorizează lumina, atât naturală, cât și artificială. Pentru a crea un interior luminos, aspectul camerei ar trebui gândit în consecință. De exemplu, spațiul din jurul ferestrelor trebuie menținut liber . În același spirit, este de asemenea indicat să pariezi pe înmulțirea surselor de lumină. O plafoniera mare, lămpi mici bine plasate, lumânări deasupra șemineului, chiar câteva lămpi stradale sau ghirlande luminoase luminează și întăresc aspectul cald al camerei.

Perne și cuverturi pentru un interior confortabil

Pentru a face față iernilor deosebit de grele, nordicii folosesc accesorii care le încălzesc interioarele. Covoarele din piele de oaie sau piele de vacă sunt perfecte pentru a crea o atmosferă caldă. Pentru a accentua farmecul acestui stil, dar și pentru a asigura confortul, pernele sunt alte accesorii esențiale. În piele de oaie sau blană artificială, aceste accesorii sublimează perfect încăperea.

Alegerea draperiilor potrivite

Perdelele sunt un alt accesoriu care poate adăuga culoare și luminozitate unei camere de inspirație scandinavă.

  • Pentru un interior luminos sunt potrivite accesoriile albe sau ecru.
  • Pentru dispersa aspectul total de alb, perdelele pot fi alese în nuanțe pastelate și proaspete precum verde anason sau galben.
  • Din punct de vedere material, materialele naturale precum inul sau bumbacul organic sunt întotdeauna de preferat.