Cum îndepărtăm petele de pe cărţi

Cum îndepărtăm petele de pe cărţi?

Cum îndepărtăm petele de pe cărţi?

Există cărţi de care avem grijă ca de persoanele cele mai dragi. De aceea le păstrăm curate şi cu siguranţă nu trecem cu vederea petele de pe cărţi. Biblioteca este oglinda noastră a tuturor.

Titlurile cărţilor de pe rafturile ei vorbesc despre noi, despre fiecare în parte. Atunci când încă nu se inventase tiparul, manuscrisele erau păstrate cu grijă de oamenii bogaţi. Astăzi găsim la tot pasul cărţi şi asta ar trebui să fie o mare fericire pentru noi, fiindcă avem acces la informaţie nelimitat. Cărţile trebuie preţuite, ele sunt profesorii noştri cât trăim.

Acestea sunt minunate daruri pe care scriitorii ni le fac destul de des în ultima perioadă. Probabil multă lume se întreabă care este metoda cea mai eficientă prin care se pot curăţa petele de pe cărţi fără a distruge însă cartea. Vă ofer câteva sfaturi practice cu privire la diferitele soluţii cu care putem îndepărta petele de pe cărţi.

Petele vechi de cerneală de pe fila de carte pot fi îndepărtate prin tamponarea repetată a locului cu o bucată de tifon îmbibată în apă oxigenată.

Filele de carte pătate cu grăsime pot fi curăţate astfel: se pune pudră de talc peste locurile pătate şi se lasă astfel 1-2 ore. Dacă pata nu dispare, se pudrează din nou și se aşază peste talc o bucată de sugativă peste care se trece cu fierul de călcat. Se plasează fila pătată între două bucăţi de sugativă curate şi se trece cu fierul de călcat peste sugativă pentru ca aceasta să absoarbă grăsimea.

O filă sau o copertă de carte care are urme de mucegai poate fi curățată cu vată înmuiată în soluția preparată din: o linguriță de amoniac pusă într-o ceașcă mare de apă, după care se șterge bine zona cu un tampon de vată înmuiat în apă rece, dar bine stors, pentru a nu rămâne urme din soluția preparată cu amoniac pe fila sau coperta curățată. Pentru uscare se foloseşte o sugativă care se presează cu ajutorul unei greutăţi.

Pentru a feri cărţile de mucegai, puteţi pune pe rafturile bibliotecii picături de amoniac.

Urmele de muşte de pe cărţi se scot cu ajutorul oţetului de bucătărie.

Coperțile de carte care prezintă urme de degete pot fi curăţate cu miez de pâine veche sau cu o gumă de şters foarte moale.

Aşteptăm să ne recomandaţi alte metode prin care putem scoate petele de pe cărţi!